środa, 17 maja 2023

Warsztaty o niemarnowaniu żywności

Marnujemy żywność na potęgę – aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku. 
Jak temu zapobiec - o tym – i nie tylko opowiadali pani Ania i pan Paweł - pracownicy Kieleckiego Banku Żywności na dzisiejszym spotkaniu z naszymi uczniami. 

Warsztaty były okazją do tego, aby przyjrzeć się przyczynom oraz skutkom marnowania żywności. Uczniowie zastanawiali się, co każdy z nas może zrobić, żeby nie wyrzucać jedzenia do kosza oraz jak prawidłowo przechowywać żywność, żeby zapobiec jej marnowaniu.

Na zakończenie zajęć, uczestnicy z pomocą prowadzących, przygotowali pyszny, zdrowy koktajl owocowo - warzywny, który oczywiście posmakowali. 

Od dziś wszyscy mówimy kategoryczne ,,NIE!" marnowaniu żywności.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz